|
|
|
|
|
|
|
|
Lån  


 
Flyvemaskine
En flyvemaskine (også kaldet et fly eller et aeroplan) er et luftfartøj med faste vinger, som i modsætning til f.eks. en helikopter ikke kan "stå stille" i luften - enhver flyvemaskine har en vis minimums-fart under hvilken den ikke er i stand til at flyve. Vingerne udnytter forskellen på luftstrømmenes hastighed over og under vingen (den er "buet" for oven og "flad" i bunden i en konventionel kommerciel vingekonstruktion) til at skabe den løftekraft der skal til for at holde maskinen i luften.

Historie

Den 17. december 1903 gennemførte brødrene Wright (Wilbur og Orville Wright) historiens første bemandede flyvning med en motoriseret maskine med større massefylde end den omgivende luft (i modsætning til f.eks. balloner og luftskibe). Forinden havde andre pionerer, bl.a. Otto Lilienthal, eksperimenteret med svæveflyvning, og det var ved systematiske studier af deres resultater, at Wright-brødrendes Flyer blev en succes.

De første ca. tyve år havde flyvemaskiner oftest to eller flere sæt vinger (biplaner og triplaner - til den sidste kategori hører bl.a. den navnkundige "Røde Baron", Baron von Richthofens ildrøde Fokker DR-1), men under 1. verdenskrig gennemgik teknologien alligevel en rivende udvikling med hensyn til aerodynamik og lette, men ydedygtige motorer.

Og under 2. verdenskrig pressedes flyvningens udvikling yderligere frem: Udviklingen af store bombefly lærte flyfabrikkerne at "bygge stort", og sammen med jetmotoren havde fabrikanterne redskaberne til at skabe de store passager-jetfly som blev grundlaget for 1960’ernes eksplosive vækst i den civile luftfart.

Flyvemaskiner fungerer kun som sådanne i en egentlig atmosfære, og rumfærgen må siges at have udvidet flyvemaskinens praktiske anvendelsesområde ud til denne grænse for Jordens atmosfæres vedkommende. Der foreligger i øvrigt planer om at anvende et ubemandet fly med en computer "ved pinden" i Mars’ atmosfære med henblik på at studere store områder af planetens overflade.

Kategorier på sider:

Flyvemaskine Sikker flybillet Hotel Netbutikker Atlas Rejser og Ferie Lufthavn Flytrafik Bagageregler for flyrejser Pakkerejser Flyrejser Weekendrejser Rejseoplevelser
 
 
 Du er her: Flybilleter - Rejser Flybilleter - - Hvad er Flybilleter en et   

Der tages intet ansvar for oplysningerne på denne side. Siden kan kun betragtes som vejledende.